Saturday, July 01, 2006

Beberapa Perkara

i. Sayembara Menulis Puisi dan Cerpen - anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia(GAPENA).
Tema : "Pengguna Bijak, Peniaga Beretika, Negara Sejahtera"
Tarikh tutup : 15 Julai 2006

Dalam entri lepas saya hanya menulis secara ringkas kerana tidak berkesempatan menulis lebih terperinci. Panjang puisi antara 28 hingga 32 baris dan cerpen pula antara 2000 hingga 5000 patah perkataan.
Sebenarnya tema tu sama dengan moto Hari Pengguna 2005.
Alamatkan penyertaan anda kepada:

SAYEMBARA PENULISAN
PUISI DAN CERPEN KEPENGGUNAAN
Bahagian Hal Ehwal Pengguna
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri
Dan Hal Ehwal Pengguna
Aras 4, Lot 2G3, Precint 2
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62623 PUTRAJAYA

ok, selamat menulis.

ii. "Program 1000 pokok satu minit"
Sekolah kami telah mengadakan program tersebut untuk merealisasikan "sekolah dalam taman". Pihak pentadbir khususnya pengetua, AJK program bertungkus lumus mencari anak-anak pokok bunga, memeta lubang. Semua guru/staf, pelajar dilibatkan beserta pekerja untuk menggali lubang dan menanam pokok. Bomba dijemput untuk membunyikan siren permulaan dan penamat. Akhirnya sekolah kami sudah bertambah cantik dengan koleksi pokok bunganya.

iii. Hari Kantin dan Asrama terbuka.
Kedua-duanya adalah bersamaan dengan hari "Program 1000 Pokok Satu Minit", Ahad lepas. Ada 10 gerai kesemuanya termasuk gerai kelas saya, 5 Ibnu Sina. Meriah juga. Dapatlah mencungkil bakat pelajar dalam bidang keusahawanan.

iv. Sukan 3 Penjuru (Sabtu)
Dengan inisiatif ketiga-tiga sekolah iaitu SMKA Pedas, SMKA SHAMS dan SMAP Labu, telah diadakan sukan tiga penjuru yang melibatkan semua pelajar tingkatan 5 dan tingkatan 6. Venue diadakan di tiga-tiga buah sekolah. SMKA SHAMS menang keseluruhan.

Kemudian, Rabu lepas diadakan kawad untuk ketiga-tiga sekolah tersebut. SMKA Pedas muncul juara keseluruhan.

Nanti akan diadakan kuiz 3 penjuru pula.

Rabu- saya telah mengepos penyertaan pelajar dalam acara pertandingan untuk Hari Pengguna Kebangsaan. Pelajar saya mengambil bahagian dalam menulis esei, melukis poster, melukis kartun dan membuat folio. Semoga ada yang berjaya nanti.

v. Jumaat 30 JulaiFuh lega sebab saya baru saja menyiapkan markah untuk tingkatan 4 bagi peperiksaan pertengahan tahun. Saya mengambil masa agak lama menanda kelas ini sebab inilah pertama kali saya mendapat pelajar yang ramai di dalam satu kelas. Saya harap saya dapat mengubah sikap saya supaya bersedia dengan situasi mereka. Undang-undang yang termaktub kelas hanya akan dipecah dua jika jumlah pelajar ialah 50 orang. Mereka berjumlah 42 orang. Saya mengajar 5 kelas dan kesemuanya melibatkan soalan esei...

Masih Jumaat - Perjumpaan 3 penjuru untuk kelas SPM dan PMR
Syukur kerana kali ini banyak juga ibu bapa/penjaga yang hadir untuk mengambil keputusan peperiksaan pertengahan tahun. Ada yang tinggal jauh, KL, K. Pilah dsb. Markah keseluruhan masih tidak membanggakan. Secara psikologi saya menyejukkan hati dengan mengatakan ini masih peperiksaan pertengahan tahun. Nanti peperiksaan percubaan sudah tiada kompromi. Pihak sekolah/kaunselor telah mengedarkan borang akujanji. Saya pula sebagai guru tingkatan akan mengatur beberapa strategik selepas ini supaya pelajar akan serius belajar nanti. Saya terharu melihat kesungguhan, pengorbanan ibu bapa terhadap kecemerlangan anak masing-masing. Insya Allah, kita sama-sama berusaha, Allah akan menolong kita nanti- Amin..

Sabtu - 1 Julai 2006 - Majlis Makan Malam Perdana Alumni - 10 tahun SMKA Pedas
Buat pertama kali majlis ini diadakan sempena 10 tahun usia penubuhan sekolah kami (1995-2006). Saya berada di sini sejak 1996. Wakil pelajar batch pertama, kedua hingga batch ke-8 berkumpul. VVIP, Pengerusi PIBG dll AJK PIBG, guru juga dijemput.
Banyak kegembiraan menjadi guru, selain cuti yang banyak, melihat kejayaan bekas pelajar adalah nikmat tidak terhingga. Banyak yang sudah bekerja, dah mendirikan rumah tangga. Kita mengajar mereka dari tingkatan 1, sekarang dah jadi 'dewasa' (eh rasa diri tua pula)

Awal tahun ini, semasa kami pelajar sarjana mengadakan seminar keusahawanan di UKM, saya telah bertemu dengan bekas pelajar saya semasa saya mengajar di SMKA al Irshad, Seberang Perai Utara yang telah bertugas sebagai pensyarah di KUIM. Kadang-kadang saya rasa diri saya teruk sangat kerana dari dulu hingga sekarang masih jadi cikgu (biasa/cabuk). Kawan sekelas ada yang dah bergelar profesor madya atau doktor... Anak murid pun dah berjaya masing-masing... Tapi, apa yang saya syukur sangat ialah ramai juga yang meneruskan perjuangan saya dalam bidang ekonomi dan seumpamanya. Harap ada yang akan menjadi usahawan berjaya nanti. Walau apa pun tingkat kita berada, plz do our best...

Wahai cikgu cikgu, walau apa pun tahap kita, kita didiklah anak bangsa kita sebaik-baiknya. Guru tadika, guru mengaji, guru sekolah rendah mahu pun guru sekolah menengah, pensyarah, semua kita adalah pembina bangsa. Jika "ilmu itu kuasa", kitalah yang orang yang dipertanggungjawabkan menjana anak bangsa kita agar mereka memartabatkan kuasa itu"

1 comment:

Maiza said...

Betul tu kak wan, kitalah orang yang dipertanggungjawabkan menjana anak bangsa , cuma mereka "di luar sana" janganlah bergantung 100% pada kita. Biarlah kita bersama-sama berganding bahu membina bangsa kita agar mereka menjadi bangsa yang bermaruah, berjaya dan menjadi muslim serta muslimah sejati.