Saturday, September 15, 2007

Syukur!

"Sesungguhnya selepas kesusahan itu akan diikuti kesenangan, dan selepas kesusahan itu akan diikuti kesenangan"

Ketika kita dirundung rasa sedih dan beratnya dugaan hidup, kita rasa kitalah manusia yang teruk dan malang. Kita akan resah dan gelisah, seolah-olah itulah penghujung hidup kita.

Namun, kita patut ingat, hidup ini bagai roda, sekali kita berada di atas, nanti akan ada hari yang kita jatuh tersungkur. Jika sudah jatuh tersemban, tersungkur, ingatlah lagi pada-Nya, jangan berputus asa, kerana kita masih diberinya nyawa. Tanpa kita sedari akan adanya rahmat, hikmat dan kasih sayang-Nya yang misteri.

Syukur kepada-Mu Tuhan yang tidak terhingga. Dalam aku meredah hari-hari penuh liku ini, Engkau tidak meninggalkanku. Akulah yang teruk kerana sering melupakan-Mu dan keluh kesah 'bila diduga.

Namun Tuhan, sungguh di sudut hatiku yang bening, aku akur akan kasih sayang-Mu yang tumpah, Kau sirami dan membelainya. Betul, Engkau masih ada di situ tetapi mataku yang sering kabur.

Buat pelayar blog yang singgah di sini dan mengenali saya, berita gembira yang boleh saya kongsi bersama kalian ialah saya baru mendapat arahan untuk bertukar sekolah. Tempat kerja baru saya ialah SMK Undang Rembau, iaitu kira-kira 5 minit daripada rumah saya. Berbeza dengan sekolah saya sekarang yang mengambil masa kira-kira 35 - 40 minit untuk sampai. Rembau ke Pasir Panjang (Port Dickson), lebih kurang 35 km jaraknya. Selama lebih kurang 7 bulan ditugaskan di sini, pelbagai catatan dan nostalgia yang terukir di minda ini. Tempoh yang sekejapan itu bagaikan melakar sebuah cerita yang panjang, berliku tapi saya cukup bersyukur atas peluang yang diberikan Tuhan sepanjang saya di sini. Menempoh awal pagi yang dingin dan sepi sendirian, dan dua kali kancil comelku meredah banjir sehingga mindaku membayangkan bagaimana jika kami dihanyutkan dibawa arus? Namun, itu hanya guruan Tuhan kepadaku agar aku sentiasa ingat dan berharap kepada-Nya.

Aku juga berhadapan dengan 'klien2' yang janggal di mataku, tapi mereka telah membuka mindaku, bahawa itulah dunia kita yang sebenar. Sebagai guru aku tidak boleh menghukum, aku cuma diamanahkan untuk mendidik anak bangsa walaupun aku berasa sungguh tercabar. Sahabat-sahabat guru, aku tentu merindui kamu. Barisan pentadbir, jutaan terima kasih kerana telah memberi tunjuk ajar dan aku rasa sungguh terharu. Staf sekolah, aku tidak akan melupakan jasa-jasa kalian sepanjang aku di sana.

Oh Tuhan, betapa aku mensyukuri setiap takdir yang Kau tentukan kepadaku, ketika aku gembira dan ketika aku berduka. Aku lebih suka begitu kerana aku tahu Engkau sentisa ada di sisiku memerhatikan aku dengan agenda misteri-Mu!

Semoga Ramadhan ini membawa seribu rahmat kepada kita semua!

No comments: