Sunday, December 05, 2010

Mencari Kabahagiaan Hakiki?

Semoga dapati meniti hari-hari mendatang dengan penuh kebahagiaan.


Kebahagiaan sejati adalah jika kita menjejaki jalan-jalan ke arah keredhaan Allah.

Tahun baharu datang lagi. Sebagaimana biasa menjelang tahun baharu kita akan membuat pelbagai senarai untuk kita capai. Dan target itu kebanyakannya untuk mendapatkan sesuatu yang kita hajati. Apa yang kita hajati tentulah yang membawa sesutu yang lebih baik untuk kita, kehidupan kita. Semua orang tahu itu. Dan, boleh dikatakan pokok pangkal semuanya ialah mencari kebahagiaan.. bahkan yang lebih tinggi lagi ialah mencari kebahagiaan hakiki.

Ya...banyak orang mentafsirkan erti bahagia. Bagi seorang gadis memiliki suami ialah kebahagiaan hakiki, dan sebaliknya, ibu bapa mendambakan kehadiran anak-anak. Seorang pentanding akan berusaha sedaya untuk menguasai arena dan menggondol juara. Seorang pengkaji rela ke dalam kawah gunung berapi untuk melihat sendiri fenomena sebenar gunung berapi. Dan begitulah, setiap orang akan sedaya upaya mengejar untuk menikmati kebahagiaan hakiki.

Tetapi, setelah sekian lama kita bergelar manusia, dapatkah kita memberi tafsiran sebenar akan kebahagiaan hakiki? Jika kita sudah memiliki apa-apa yang kita hajatkan selama ini, adakah kita berasa sudah cukup, sudah cukup bahagia, sudah puas hati? Secara jujurnya, sukar untuk kita mengatakan 'ya' 100 persen. Masih ada ruang yang kita rasakan kosong, lohong. Kita akan mencari dan mencari sehingga kadang-kadang kita tidak tahu apa sebenarnya yang kita mahukan.

Bagi Aristoltle kebahgiaan itu ialah seseorang itu dapat mempergunakan seluruh bakat dan kebolehan yang ada padanya. Apabila kita dapat memenuhi masa kita dengan perkara yang wajar maka itu adalah bahagia. Erti kebahagiaan tidak sama kepada semua orang. Bahagia dicapai mengikut kehendak masing-masing. Seorang pengarang yang karyanya dibaca dan dicerna oleh para pembaca itu adalah bahagia, seseorang dapat menanam dan melihat tanamannya bertunas mengeluarkan hasil itu bahagia. Seorang ibu dapat menyuap nasi kepada si anak pun itu bahagia.

Beberapa persepsi berkaitan kebahagian mengikut Islam;

· Seorang fakir akan mengatakan bahawa bahagia itu terletak pada kekayaan.

· Orang sakit pula akan mengatakan bahagia akan dirasai apabila dia sihat.

· Orang yang terjerumus ke lembah dosa akan mengatakan berhenti daripada melakukan dosa itulah kebahagiaan.

· Seorang karyawan akan merasa bahagia jika hasil karyanya diterima orang.

· Zaid bin Tsabit, penyair Rasulullah saw mengatakan jika pagi dan petang seseorang itu berjaya membebaskan diri dan dapat hidup dalam keadaan aman dan sentosa daripada gangguan manusia maka ia boleh dianggap seorang yang bahagia.

· Orang yang berpegang teguh kepada agama, kebahagiaan ialah meninggalkan perkara yang dilarang, mengikut yang disuruh, menjauhi yang jahat dan mendekati yang baik. Kebahagiaannya adalah mengerjakan suruhan agama semata-mata.

· Ibnu Khaldun pula berpendapat bahagia itu ialah tunduk dan patuh mengikut garis ketentuan Allah dan berperikemanusiaan.

· Imam Al Ghazali berpendapat bahagia dan kelazatan sejati ialah apabila kita dapat mengingati Allah.

Kadangkala sesuatu yang dipandang bahagia oleh seseorang itu tidak begitu dipentingkan pihak lain. Oleh itu boleh dirumuskan kemahuan manusia yang tidak sama itulah yang menyebabkan kebahagiaan juga tidak dapat disamakan. Namun sesuatu yang boleh disepakati ialah bahagia merupakan suatu keadaan dimana seseorang itu merasa tenang, merasa tenteram, merasa tiada tekanan, merasa mulia, merasa harga diri, merasa dihargai dan bermacam-macam perasaan lain walaubagaimanapun keadaan sekalipun, susah, sempit, senang , kaya, sibuk, banyak kerja dan lain-lain. Justeru kebahagian adalah ukuran hati, kebahagian terletak dihati, kebahagian adalah perspektif hati. Oleh itu penting bagi hati untuk menanggapi sesuatu keadaan secara positif supaya hati menjadi tenang dan bahagia. Seterusnya tanggapan hati tetapi mestilah sesuai dan menepati tuntutan Syarak, melakukan segala kewajipan dan tuntutan agama serta meninggalkan segala larangan Allah. Oleh itu orang yang mencari ketenangan dan kebahagian dengan melakukan perkara-perkara yang dilarang bukanlah mendapat kebahagian yang sebenar.

Firman Allah swt;

قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ أُولَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ.

Maksudnya; Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, (iaitu) orang-orang yang khusyu’ dalam sembahyangnya, Dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna,Dan orang-orang yang menunaikan zakat, Dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, Kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki, Maka Sesungguhnya mereka dalam hal Ini tiada terceIa. Barangsiapa mencari yang di balik itu, Maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. Dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah (yang dipikulnya) dan janjinya. Dan orang-orang yang memelihara sembahyangnya. Mereka Itulah orang-orang yang akan mewarisi, Orang-orang yang mewarisi syurga Firdaus dan mereka kekal didalamnya. (Surah Al Mukminun 1 – 11)

Sabda Rasulullah saw;

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم أربع من السعادة المرأة الصالحة والمسكن الواسع والجار الصالح والمركب الهنيء وأربع من الشقاوة الجار السوء والمرأة السوء والمسكن الضيق والمركب السوء

Maksudnya; Empat perkara sebab kebahagian, isteri yang solehah, rumah yang selesa, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa, dan empat perkara sebab merana, isteri yang jahat, jiran yang jahat, rumah tidak selesa dan kenderaan yang teruk.

من خير الناس ؟ قال : أتقاهم للرب ، وأوصلهم للرحم ، وآمرهم بالمعروف ، وأنهاهم عن المنكر.

Maksudnya; Siapakah manusia yang paling baik? Iaitu orang yang paling bertaqwa kepada Allah, Menghubungkan silaturahim, menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran.

مَنْ خَيْرُ النَّاسِ ؟ قَالَ : أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ.

Maksudnya; Siapakah manusia yang paling baik? Iaitu orang yang paling berguna kepada orang lain.

Daripada nas-nas di atas dapat difahami bahawa;

  • Kebahagian yang hakiki itu ialah kebahagian di akhirat dengan mendapat keredhaan dan magfirah Allah swt seterusnya berada dalam nikmat syurga Allah swt.
  • Kebahagian yang hakiki itu ialah apabila kita merasa tenang dan bahagia dapat menundukkan hawa nafsu kita dan digantikan dengan keimanan dan ketaqwaan.
  • Kebahagian yang hakiki itu ialah kita merasa tenang dan bahagia apabila kita dapat menunaikan segala hak dan tanggungjawab kita samada kepada Allah mahupun sesama manusia.
  • Kebahagian yang hakiki itu ialah apabila perasaan cinta kepada Allah dan Rasulnya melebihi dari yang lain.
  • Kebahagian yang yang sebenar itu ialah apabila redha dengan ketetapan yang Allah berikan kepada kita.

Seorang penyair menyatakan;

ولست أرى السعادة جمع مال ولكن التقي هو السعيد

Maksudnya; Aku tidak melihat bahagia itu dengan mengumpulkan harta tetapi orang yang bertaqwa itu adalah orang yang bahagia.


kredit kepada:
maori-maori.blogspot.com

3 comments:

Ummuafiq Hashim said...

Tak nak komen, cuma suka sangat kat gambar yg pertama tu, cantik...he..he..

wan salmah said...

Kakwan tau, dik Fauziah mmg suka bunga..bestnya kan kalu rumah kita penuh bunga macam tu, baring2 bawah roses tu..subhanallah..

wan salmah said...

Kakwan tau, dik Fauziah mmg suka bunga..bestnya kan kalu rumah kita penuh bunga macam tu, baring2 bawah roses tu..subhanallah..