Friday, October 14, 2011

Delimaaa...



Musim Delima Datang Lagii..

Saya percaya banyak orang sedang teruja dan gembira sekarang melihatkan kebanjiran buah delima di pasaran. Kalau dulu RM10 hanya boleh dapat dua atau 3 biji sahaja sekarang dengan harga yang sama kita boleh dapat 7 biji. kalau yang bersaiz kecil boleh dapat 10 biji.

Khasiat delima ini bukan setakat pada isinya yang merah delima itu saja, bahkan pada kulit, daun, akarnya sekali. Tetapi, hendak minum air rebusan kulitnya kita fikir banyak kali pula, err..pahit.. Oklah, lagi pun sekarang musim delimakan..nak makan yang sedap sedap dan murah..nanti dah bukan musim delima barulah fikir nak minum air rebusan kulitnya..hmmm.

Mari kita teliti khasiat ar rumman ini yang 3 kali disebut dalam al quran..

KEISTIMEWAAN DELIMA


Buah delima atau dari segi saintifiknya Punica granatum mempunyai pelbagai keistimewaan, selain dari sedap dimakan ,ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan. Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenis penawar kerana kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, cepat tua dan barah.


Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran). Antara khasiat yang terdapat dalam buku perubatan Iran purba adalah:

  • Melancarkan dan menstabilkan peredaran/perjalanan darah
  • Mengembalikan fungsi jantung dan hati kepada normal
  • Membersihkan hati dan urethra
  • Memperkuatkan sistem penghadaman
  • Membuang lemak-lemak berlebihan
  • Meningkatkan tenaga
  • Mencegah ‘morning sickness’
  • Membantu menyesuaikan hormon ketika haid
  • Mencantikkan dan mencerahkan kulit
  • Membantu menyembuhkan penyakit diabetes
  • Boleh meghilangkan kahak
  • Mencegah ketidaksuburan/kemandulan dan meningkatkan kekuatan tenaga batin
  • Mencegah Alzheimer dan nyanyuk di kalangan orang tua

Kajian perubatan moden mendapati delima mempunyai khasiat lain seperti berikut:

Mengandungi anti-oksidan yang tinggi
Mengurangkan pengumpulan lemak dan kolestrol pada dinding pembuluh darah, mengelakkan salur darah daripada tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung.
Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit darah tinggi jika diambil sebanyak 50cc setiap hari selama 2 minggu
Menghalang pembentukan sel barah payudara.

Dan, selepas musim buah delima, kita masih boleh mendapatkan khasiatnya yang boleh dinikmati daripada jus yang dijual oleh beberapa syarikat. Hehe bagi pengguna sekitar Kota Bharu boleh order dari saya juga kerana saya juga adalah pengguna jenama Giffarin, sedap rasanya, jangan risau.

2 comments:

Masya said...

dulu masa sarat mengandungkan anak pertama teringin sgt² nak makan delima ni.. susah btl nak jumpe...

wan salmah said...

ya sebab bukan musimnya, kalau ada pun kena rajin cari merata2 la kot2 ada tersesat..
moga2 baby comel kemerahan bak delima..