Friday, February 18, 2011

Samseng jalanan


gambar sekadar hiasan

Pada 2 hari yang lepas, sedang saya memandu dan berhenti di seuah persimpangan lampu isyarat, saya telah menyaksikan satu kejadian yang merisaukan.

Persimpangan lampu isyarat itu tidaklah sibuk sangat. Di hadapan saya terdapat sebuah kereta dan di sebelahnya ialah sebuah motorsikal. Saya perasan pemandu kereta tersebut asyik bercakap sesuatu dengan penunggang motorsikal, seorang gadis saya kira, berbadan kecil comel rambut mengurai berbaju t lengan pendek agak kemas di badan dan berseluar jeans. Saya nampak gadis tu macam tidak melayan pemandu itu yang beria-ria bercakap sesuatu sambil mengangkat-angkat telefon bimbitnya.

Setelah lampu isyarat bertukar hijau, kereta tadi bergerak perlahan (jalan tak sibuk), kemudian kawan di sebelahnya pula yang bercakap (macam minta sesuatu) daripada gadis tersebut sambil mengangkat-angkat telefon bimbitnya. Saya rasa sungguh geram, dan ingin hon saja, tapi, bimbang juga sebab saya memandu berseorangan. Buatnya mereka menyekat kereta saya, bagaimana? Bimbang dengan apa yang berlaku di hadapan saya, mulut saya membaca beberapa kali ayat kursi sambil menghembuskan ke arah gadis tersebut, ke arah lelaki-lelaki itu dan mendoakan agar dia selamat segala-galanya, juga diri saya. Gadis itu memandu perlahan (tidak layan), ingin saja saya laung suruh melencung ke kiri masuk ke arah kedai, tetapi dia terus memandu perlahan sehingga kereta di hadapan itu terlepas. Saya turut memandu perlahan dan tidak memotong. Tetapi oleh sebab kereta itu masih memandu perlahan, saya pun sudah terlewat pulang ke rumah, saya memotong kereta tersebut. Risau juga memikirkan jika kereta itu berpatah balik dan mencari gadis tersebut. Saya berdoa agar semua selamat, dia sempat melarikan diri tadi.

Semoga gadis-gadis atau wanita yang menunggang motorsikal di luar sana tu berhati-hatilah. Pakailah baju berlengan panjang, jaket dsb. Yang free hair tu ikat rambut anda kemas-kemas. Tunggang berkawan-kawan. Jika sesuatu yang buruk menimpa, siapa yang akan malang nanti?

Tidak takutkah membaca cerita/jenayah ngeri yang menimpa kaum wanita ini, tidak kiralah gadis, wanita dewasa atau kanak-kanak? Ngeri sekali sehinggakan tidak sanggup membacanya lagi.

2 comments:

Ummuafiq Hashim said...

Sekarang ni duk kat rumah pun tak selamat k.wan.... macam2 kes jenayah yg mangsanya sedang duduk2 kat rumah...risau...Allah je la yg melindungi kita.

wan salmah said...

Memanglah risau,

sekarang tak kira, anak perempuan ke, anak lelaki ke, dua2 boleh jadi kes, walaupun kat rumah.

sebagai orang tua, kita la yg kena usaha lebih, hanya Allah la tempat bergantung bagi insan lemah ni..

terima kasih..