Friday, August 24, 2007

Pakej akuakultur RM2 bilion

Oleh: ZABRY MOHAMAD

KUALA LUMPUR 23 Ogos – Kerajaan menawarkan pakej bernilai RM2 bilion kepada mana-mana pihak yang berminat untuk menjadi usahawan akuakultur.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, melalui pakej tersebut kerajaan akan menyediakan tapak penternakan, infrastruktur asas, pinjaman kewangan dan peluang pasaran ke luar atau dalam negara.

Menurutnya, mereka yang berminat hanya perlu mengusahakannya dengan kepakaran serta teknologi yang dimiliki masing-masing.

Katanya, sebanyak 39 kawasan disediakan di bawah konsep Zon Industri Akuakultur (AIZ) untuk tujuan berkenaan yang akan dimulakan penghujung tahun ini.

‘‘Infrastruktur asas dalam pakej ini termasuk jalan raya, sumber air dan talian komunikasi manakala pinjaman disediakan oleh Bank Pertanian dengan kerjasama beberapa institusi kewangan lain.

‘‘Pihak swasta yang berminat mengusahakannya hanya perlu menyuntik kepakaran teknologi yang mereka miliki,’’ katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Penerangan Teknikal dan Perdagangan Antarabangsa Tilapia kedua di sini hari ini.

Sebanyak 340 peserta dari 46 negara dan 32 penceramah khas menghadiri seminar selama tiga hari itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin berkata, industri akuakultur di negara ini menghasilkan keluaran sebanyak 203,000 tan metrik bernilai RM1.3 bilion tahun lalu.

Menurutnya, penyumbang terbesar hasil pengeluaran tersebut adalah kerang-kerangan, ikan air tawar dan udang.

Katanya, pada 2010 sasaran jumlah pengeluaran akuakultur adalah sebanyak 662,000 tan metrik dengan nilai kira-kira RM6.3 bilion.

Bagi pengeluarannya pula, kata beliau, ia dijangka berkembang sebanyak 21.5 peratus setahun bermula 2006.

‘‘Kawasan-kawasan berpotensi untuk dibangunkan dengan akuakultur adalah seluas 330,200 hektar dengan 35,000 hektar dijangka dibangunkan menjelang 2010,’’ katanya.

Menurut Muhyiddin, penternakan ikan tilapia dilihat mempunyai potensi besar untuk dimajukan di negara ini berdasarkan permintaan yang semakin meningkat.

Katanya, tilapia merupakan ternakan ikan air tawar kedua popular selepas kap dengan pengeluaran sedunia sebanyak 2.3 juta tan metrik pada tahun 2005.

‘‘Amerika Utara iaitu Amerika Syarikat dan Kanada merupakan pengimport terbesar tilapia diikuti negara Eropah seperti United Kingdom, Belgium, Perancis serta Kanada manakala negara Timur Tengah antaranya ialah Arab Saudi, Kuwait, Jordan dan Emiriah Arab Bersatu.

‘‘China pula adalah pengeksport dan pengeluar terbesar tilapia dengan hasil keluaran sebanyak sejuta tan metrik pada 2005,’’ katanya.

No comments: