Saturday, June 28, 2008

Dinar Emas

Patutlah Mahathir Suruh Pakai Dinar Emas (dipetik dari TranungKite Online)

Oleh Jongos_Dungun "Apa pendapat korang?????Kalau camtu duit banyak dalam bank pun no point lah gak... takut siot.......dahlah takde harta, poket kosong, bank kosong.....nak beli tanah pun takde duit....Pakar2 ekonomi dunia meramalkanakan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg bolehhancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapisekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuksokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam ygmerujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkanperkara ini pasti akan terjadi)Bila ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik duit dlm bank.

Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang,bekas penasihat politik Tun Dr M. Dia kata ni pasti jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi perkara ni takmungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia niChristian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan buktiberupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor diHavard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih terukdaripada krisis ekonomi dunia 1930s. Mamat ni masih close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk FUTUREFASTFOWARD.Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nakjumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dahnak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duitemas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat diDubai dan ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku,org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalamakaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya DrM dan Pak Lah memang well prepared untuk hadapikehancuran system kapitalis.

Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentukangka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentukangka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung dirumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruksekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pundi masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasalmoney creation oleh bank. Masalahnya, cerita pasalni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia(i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kitahanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC,Reauters yang sebenarnya tak betul tu). Sekarang,ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangantengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macamni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis! spt Herald, WeeklyCommentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh diaccess via internet. Media mcm ni dibaca oleh sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2pasal money meltdown melalui internet. Lepas tu, akubuat research pasal kekayaan dalam Islam. Aku dapattahu kekayaan sebenar ialah :-

1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg adaair mengalir berdekatannya)
2. emas dan perak. Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang dikumpul oleh zionis. Rezab emas terbesar berada di USdan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan kepadanegara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2 Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk buku2 atau rencana internet mengenai sejarah dan asalusul bank) Sudahnya, kita semua satu dunia, simpan duit kertas ygmenurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudianhari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC THEDEATH! OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dankemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemardengan teruk di masa depan. BBC pada tahun 2001 melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada tanda2 akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam 50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. MiddleEast dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak! Separuh kedua abad ini adalah era haus kerana tidakada air dan bergelap kerana tiada minyak menurut kata penganalisis dunia).

Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bum ini hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, Tan Sri, apa kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaganuklear? Dia jawab, no comment. You kena tanya menteri. Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi US. Masa tu aku tengah tulis rencana mengenai polisi tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapikekurangan minyak.

Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlmbank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikanpada org miskin. I dont keep money, macam tu lah dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagihadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertasdan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan duit elektronik akan dengan sendirinya jadi penyebabkepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti. Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia1997 angkara George Soros dulu.

Datuk tu kata dia tengah kaji Al-Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan barutahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUITKERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapattahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duitkertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negaralain di mana tiga per empat daripada dolar sekarangsedang berligar2 di luar US dan sedang menunggu masauntuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolarAmerika). Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-MD IMF, Rodrigo de Rato, We believe such a largeimbalance of growing indebtedness by the US is a risknot only for the US economy, but for the world economy.Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas overtime there is only one direction for the dollar to golower.Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : weview them as TIME BOMBS both for the parties that dealin them and the economic system.Paul! Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board,we have a 75% chance of a crisis within 5 years.Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskanpemikiran sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat akuni, terpulang lah. Wallahualam"

article ni sangat bagus dan ada benarnyer....untuk makluman bagi sesiapa yg ada lebihan kewangan, elok lah beli gold bullion di bank negara (kijang emas) ada 3 saiz, 1oz, 1/2 oz dan 1/4 oz... 1oz = 31.05gram.... oz adalah sukatan emas utk troy ounce.... harga emas sekarang ni tengah mendatar dan di jangka akan naik x lama lagi.... sekarang average kijang emas utk 2 minggu kebelakangan ni dalam RM 3050/oz.... di jangka harga emas akan kembali meningkat mulai july/ august nanti... banyak faktor yg mempengaruhi turun naik harga emas ni.... x caya, buka website BNM, & tengok statisktik harga emas utk 5 tahun.... kalau nak tengok international market, surf lah website http://www.mineweb.com/mineweb/view/mineweb/en/page1? [www.mineweb.com] subscribe dier nyer newsletter pun free jer.... dier akan update latest news berkaitan emas & other base metal macam platinum, silver, copper, zinc, paladium dll.... tetapi secara average, pulangan emas adalah at least 20%-30% setahun.... lebih menguntungkan dari simpan dalam ASB.... kalau pun apa yg dikatakan di artikel atas tu x jadi, sekurang2 nya kita ada simpanan emas yg boleh digunakan kemudian hari.... ada pulak yg kata x liquid sebab. susah nak jual... kalau aku kata bodoh marah pulak.... kalau kat tangan ko dah ader 1troy ounce emas 99.999% pure gold 24k, ko ketuk mana2 kedai goldsmith, meleleh air liur apek tu nak beli..... tapi kena beli yg bullion la jgn beli barang kemas.... barang kemas tu biasanya emas 916(22/23k).... 916 ni maknanyer 91.6% kandungan emas, selebihnya elemen tambahan.... dari segi nilai pula barang kemas ni ada susut nilai sedikit sebab harga yg kita beli tu termasuk workmanship charges.... so nak selamat, beli emas 999/24k dalam bentuk gold biscuit or gold bullion....lagi satu advantage simpan emas ni kita kurang belanja sebab kena jual dulu baru dapat duit.... at least savings kita terjamin & emas ni pun kita tau x der susut nilai.... cuba kalau kita simpan nilai cash yg sama, baper lama leh tahan??? sebulan ??? dua bulan??? hati mesti meronta2 gatal nak guna jugak duit tu..... betul tak???? Tapi jangan lupa bayar zakat emas tau....selamat melabur....

3 comments:

Kak Lady said...

Salam Wansalmah...artikel yang sungguh menarik dan berguna...

Thanks

wansalmah said...

waalaikum salam,

sedihkan kak lady.. bila tengok muka pemuda tu, ingat pada anak kita.. nauzubillah.. biarlah tak makan dari iman tergadai..

wansalmah said...

kak lady melaburlah dlm dinar emas/ hartanah.. ntah apa nak jd masa depan anak cucu kita nanti ya..